söndag 6 oktober 2013

Gelatintryck på Svensk Scrapbookings mässa och träff

This post is only in Swedish. It's all about gelatin plates and monoprinting techniques, with a gelatin plate recipe in Swedish. If you are interested, Google and you shall find - there are tons of tips, tricks and recipes out there! Have fun! :)

Gelatintryck, eller monoprint som tekniken också kallas, är löjligt roligt. Perfekt sätt att bryta en "scrapblock" - det är bara att dra fram akrylfärgerna, gelatinplattan och leka loss en stund. I helgen höll jag och bästa Marie Wisén en demo i hur man gör gelatintryck, och dessutom kokade vi ihop en hemmagjord platta, på Svensk Scrapbookings träff och mässa i Karlstad. Det finns jättefina plattor att köpa, Gelli plate, men om man först vill testa innan man investerar i en sådan så kan man göra en egen. Det finns massor av recept på nätet, och vår variant är nån sorts kombination av flera olika. Eftersom vi tillsätter båda glycerin och socker i blandningen så kan den förvaras i rumstemperatur och möglar inte.Så här ser det ut när det är dukat för lek! Gelatinplattan är redo, en brayer används för att stryka ut lite akrylfärg (det behövs verkligen inte mycket!) och vid sidan ligger stenciler och annat för att skapa strukturer i trycket. Jag hittade lite bubbelplast, några utstansade figurer, lite gammalt garn och diverse. Det är bara att testa sig fram!När färg och mönster är på plats lägger man över ett papper och stryker över baksidan med handen. Dra bort pappret och beskåda din skapelse. Sen tar man ytterligare ett papper, lägger över den återstående färgen och drar av det andra trycket, eller "ghost print" som de kallar det på engelska. Det trycket kan bli hur coolt som helst! Självklart kan man trycka i flera lager, så att man skapar intressanta effekter med kombinationer av första- och andra tryck.Här är jag och Marie, dressade som värsta kemisterna i labbrockar och goggles, och blandar gelatinsmet för fullt. Tusen tack till alla härliga scrappare som kom och skrattade med oss på vår demo! 

Ja just det, receptet kanske ni vill ha också. Här är det:

1 flaska glycerol, 300 ml, från Apoteket
1 burk gelatinpulver, 65 gram (vi använde den från Dr Oetker, mest för att vi slapp mäta - i med hela burken bara!)
1 dl strösocker
3 dl kokande vatten

Blanda ut socker och gelatinpulver i glycerolen. Rör försiktigt, man vill inte ha så mycket bubblor. Häll över det näst intill kokheta vattnet och rör tills allt har löst sig. Häll gelatinsmeten i en plastbytta, gärna fyrkantig med raka kanter och platt botten. Tips: använd en kakburk eller godisburk i plast, ca 20x20 cm är lagom för denna sats. Om det blir bubblor, dra med en bit papper över ytan och fånga upp bubblorna mot ena sidan. Låt svalna. Efter ett par-tre timmar är plattan klar. 

När plattan är klar så drar du med något platt och vasst, exempelvis en spatel, längs kanterna för att lossa plattan. Vänd sedan burken upp och ner över en plastficka eller liknande. Tyngdkraften gör att plattan lossnar och trillar ner. Nu vänder du upp den på ett craft sheet (sån där bakduk som man kan använda många gånger fungerar också). För det är ovansidan, den som är helt slät, som man vill använda att göra sina tryck på.

Förvara plattan insvept i ett craft sheet, gärna med en plastpåse runtom så den inte blir torr. Se till att förvara den på ett slätt underlag, om den ligger länge på ojämnt underlag så formar den sig till slut därefter.

Hoppas ni provar, det är toppenkul att ha så fina tryck att använda i sitt skapande sen - på kort, layouter, canvas, minialbum ... överallt där du annars använder mönsterpapper. Prova också att trycka på annat än vanligt papper; papperspåsar, silkespapper, tags, tyg ...

Kram,
Ulrika

1 kommentar:

Anonym sa...

Hur länge håller plattan om man förvarar den så som ni angivit?